top of page
תמונת הסופר/תספורט פאנל

סון כבר לא יהיה טירון \ יואב סקרדר

עודכן: 6 בספט׳ 2018

כפי שנודע לרוב חובבי הכדורגל בעולם, היונג מין סון, הדרום קוריאני שמשחק כרגע בטוטנהאם האנגלית בתור קיצוני שמאלי, התחמק משירותו הצבאי לאחר שזכה במדליית זהב אחרי ניצחון בתוספת הזמן של הגמר כשגברו על יפן בתוצאה 2-1. המשמעות של הניצחון היא רבה ביותר, במיוחד אם תשאלו את היונג מין סון. כמו בישראל, גם השירות הצבאי בדרום קוריאה הוא חובה לכל אזרח בעקבות יחסיהם הרעועים עם שכנתם – הצפון קוריאנים, אך בדומה לצה"ל ששם יש את המעמד של "ספורטאי מצטיין" כך יש פרצה גם בשביל הדרום קוריאניים. 

החוקה הדרום-קוריאנית קובעת שכל אזרח שבריא מבחינה רפואית וגופנית ומתחת לגיל 28 מחוייב לעשות שירות של 21 חודשים בצבא והסיבה היחידה בה אזרח יוכל להשתחרר משירותו הוא הצטיינות באומנות או ספורט כלשהו שמצריך ממנו הישארות קרובה למקצועו בשביל ההצלחה. השירות הצבאי בדרום קוריאה נחשב למאוד מכובד ואנשים רוחשים הרבה כבוד לאלה ששירתו בצבא. בגלל מעמדם של הספורטאים, דרום קוריאה מנסה תמיד לגרום להם לשרת בצבא כדי לשמש דוגמה לעם הקוריאני ש-"הנה, גם הספורטאים ואמנים הכי גדולים חוזרים לשרת את המדינה שלהם". התנאי היחיד להתחמקות מהשירות הצבאי בדרום קוריאה  הוא שאומן\ספורטאי יביא סוג של גאווה לדרום קוריאה או הפצת התרבות הדרום קוריאנית בעולם בהתאם למה שהם מסוגלים. בפועל, דבר זה לא קורה באופן שכיח. בכל זאת, לא חסר מקרים כאלה בעבר. פארק צ'ו יונג, שחקן העבר של מנצ'סטר יונייטד, ארסנל וסלטה ויגו נדרש מהמדינה לבצע שירות אך קיבל אזרחות זמנית מהנסיכות של מונאקו ובכך הצליח באמצעות פרצה לדחות את מועד הגיוס שלו ב-10 שנים. עוד דוגמה לכך הוא המוזיקאי "פסיי" שידוע בשירו "גנגאם סטייל" הוא ביקש להשתחרר מהשירות הצבאי אך הבקשה נדחתה והוא נדרש לשרת כשנתיים. מקרה נוסף הוא של שחקן גולף בשם ביי סאנג מון, שנסע לארה"ב כדי להוציא אזרחות שם אך נדחה וחזר לדרום קוריאה לשרת.


סון יונג מין. הרבה יותר מזכיה בטורניר עבורו. ( מתוך: האינסטגרם הרשמי של טוטנהאם)

שלא תטעו, פארק, סון, פסיי ומון אינם גיבורי מדינה על הייצוג שלהם, כשם שבישראל אם מישהו "משתמט" זה מעורר רגשות מעורבים בנושא כאשר חלק מהאזרחים מרגישים חוסר צדק באי שירותם של האמנים והספורטאים, כך גם הקוריאנים. לדעתי במקרה של סון, שהוא שחקן כדורגל מאוד מוביל ונותן גאווה להרבה מהעם הקוריאני אולי יקלו עליו בשל מעמדו, אבל פארק ומון נדרשו להתנצל בפני העם הקוריאני על שניסו להתחמק מהשירות הצבאי וזה דבר שמאוד מביש ומכפיש בקוריאה את השם של הספורטאי. 

בישראל אי אפשר להיפטר לגמרי משירות צבאי אלא אם כן פיזית אתה לא מסוגל. ישראל מציבה כמה דרישות מספורטאים מצטיינים, לדוגמה – הם צריכים לשרת עד 60 ק"מ מהמתחם אימונים שלהם, שחרור מהפעילות הצבאית ביחידה 3 פעמים בשבוע לאחר מקסימום 6 שעות ו90 ימי חופש עבור ייצוג המדינה בארץ או בחו"ל וכו'. 

לעומת זאת, דרום קוריאה העמידה תנאי לסון שיוכל להשתחרר לגמרי ולהמשיך לשחק בטוטנהאם שבאנגליה אך ורק במידה שיזכה במדליית זהב ב-"משחקים האסייתים" (בהם זכה סון) או מדליית זהב באולימפיאדה. לסון כבר היו הזדמנויות להתחמק מהשירות הצבאי, בזמן ששיחק בבאייר לברקוזן הגרמנית, אך הקבוצה לא הסכימה לו להשתחרר לנבחרת הדרום קוריאנית למשחקים האסייתים ב-2014 וגם באולימפיאדה של 2012. בנוסף לכך, השחקן לקח חלק בנבחרת הדרום קוריאנית באולימפיאדה של 2016 אך לא הצליח לזכות שם במדליית זהב ובכך עדיין היה ראוי לשרת בצבא. ולאחרונה, הקיץ במונדיאל, סון לא הצליח להעפיל עם נבחרתו לשלבי הנוקאאוט של הטורניר ובזה התפספס לו שוב פעם.

הכל הסתכם לטורניר שהסתיים בשבת שעברה. בתום 90' דקות התוצאה הייתה 0-0 בין דרום קוריאה ליפן והמשחק נכנס להארכה. המחליף, לי סונג וו עלה וכבש את הראשון של דרום קוריאה וכמה דקות לאחר מכן וואנג הי צ'אן הכפיל את התוצאה. חמש דקות לסיום אייסה אואדה היפני צימק ל-2:1 אך היפנים לא הצליחו להשוות ודרום קוריאה וסון זכו במדליית הזהב, והמשמעות היא שנמשיך לראות את סון מחורר רשתות בפרמייר ליג גם בעונה הבאה. 


30 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page